sâmbătă, 8 aprilie 2017


Şcoala altfel

Programul „Școala altfel” a fost și este o provocare pentru mulți profesori, consilieri educativi, elevi și directori. In această săptămână sunt introduse elemente de învăţământ NOFORMAL şi INFORMAL.Aceste mulțumiri sunt dedicate tuturor celor care au adus în „Școala altfel” entuziasmul primilor ani de studiu, când elevii pășesc cu emoție și curiozitate în clasă, care s-au străduit să umple cu fond „Școala altfel” și au reușit să depășească provocările inerente implementării programului. Dascălii au mărturisit câte lucruri noi au descoperit despre noi, elevii lor, punându-ne într-un context „altfel” și cât de multă emoție constructivă există într-o oră la care se discută de la egal la egal cu un părinte sau elev. De asemenea, ne-au spus că au colaborat mai bine decât se așteptau cu oamenii, instituțiile și organizațiile din localitățile lor, că au mobilizat și revoluționat, pentru câteva zile, o școală întreagă și că au reușit ceea ce credeau că e imposibil. Programul „Școala altfel” este mai mult decât o inițiativă „de sus”, este un program care vă încurajează să experimentați, să învățați, din succese și greșeli, cum vă puteți pregăti elevii pentru viață.
In "Şcoala altfel" am făcut diferite activităţi.
Related imageLuni:Am stat acasă,deoarece aşa ne-a fost transmis de către doamna dirigintă.
Marţi:Am mers la Grădina Botanică,unde am admirat toate plantele care ne ajută să respirăm.Acolo am aflat noi lucruri despre plante,care ne vor fi de ajutor la ora de biologie.
Image result for palatul culturii iasi
Image result for biserica cuvioasa parascheva iasiRelated imageMiercuri:Am vizitat British Council, Palatul Culturii şi Biserica Sf. Cuvioasa Parascheva din Iaşi,unde am văzut multe lucruri interesante,care le-au atras atenţia până şi celor mai aeriani sau plictisiţi dintre noi.La Biserică,ne-am rugat fiecare dintre noi,iar apoi am ieşit in curte.
Image result for sala multimediaJoi:Am participat la o activitate in sala Multimedia,o activitate cu adevărat interesantă.Tema acesteia era "Violenţa în familie".Cel care ne-a prezentat această temă,era un domn poliţist,care s-a străduit să ne facă să inţelegem despre ce este vorba.Prin  întrebările adresate de către domnul poliţist şi răspunsurile primite la  sfârşitul acestei activităţi,şi-a dat seama cu uşurinţă de atitudinea fiecăruia in viaţa socială.După această îndeletnicire,am vizionat un film împreună cu d-na dirigintă.Acesta a fost cu un scop educativ,deoarece era desprins din viaţa reală.
După ce terminam aceste activităţi,mergeam la repetiţii,pentru un concurs coral.Deţinând această aptitudine,de "a cânta",am fost nevoită să merg la fiecare repetiţie organizată in timpul "Săptămânii altfel",dar nu a fost in zadar.Pentru mine cea mai interesantă a fost participarea la Concursul Coral Naţional ,Etapa zonală -Botoşani,unde am luat locul 3,un loc onorabil.La această activitate au participat doar 2 persoane din cadrul colectivului A IX-a C.Prin această activitate,am câştigat experienţă,care ne va ajuta in formarea personalităţii noastre..Am avut parte şi de schimb de experienţe care şi-au lăsat amprenta într-un sens bun.Am cântat la "Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Vasile cel Mare" Iaşi,pentru a ni se oferi o părere şi un sfat.
În această săptămână am căpătat noi şi frumoase cunoştinţe,experienţe ,am învăţat să socializăm mai bine unii cu alţii şi să fim mai deschişi unii faţă de ceilalţi.


Aici,voi lăsa doar un cântec din cele interpretate de NOI,câţiva dintre elevii Colegiului Pedagogic "Vasile Lupu" Iaşi.Cu repertoriul propus de d-na profesoară Boroda Petronela Simona,ne-am reprezentat liceul.



sâmbătă, 1 aprilie 2017

”Șapte motive pentru care Iaşul merită să fie una dintre cele 7 minuni ale României”




Image result for muzeul de literatura al moldovei vasile pogor1.LITERATURA
Muzeul Literaturii Române din Iași este un muzeu municipal situat în Casa Pogor din Iași.

Istoricul muzeului
Muzeul este deschis în casa, monument istoric, construită între anii 1855 - 1858, aparținând Societății literare Junimea, unde au locuit Vasile Pogor și Mihai Eminescu. Casa Vasile Pogor este monument de arhitectură și a fost construită între anii 1855 - 1858.
Muzeul a funcționat mai întâi ca secție de literatură în cadrul Complexului Muzeal Iași. Devine instituție de sine stătătoare la 1 octombrie 1990 având 10 obiective în subordine: Bojdeuca lui Ion CreangăCasa Vasile AlecsandriCasa Vasile PogorCasa DosofteiCasa Memorială „Mihai Codreanu” (Vila Sonet), Casa Memorială „Otilia Cazimir”Muzeul TeatruluiCasa Mihail SadoveanuMuzeul „Mihai Eminescu”Casa George Topârceanu, la care se adaugă din 15 octombrie 1993 Casa Nicolae Gane. A fost restaurată Casa Negruzzi de la Hermeziu care a fost amenajată ca muzeu.[1]
Documentele și obiectele memoriale referitoare la istoria teatrului în Moldova au fost transferate de la Casa vornicului Vasile Alecsandri la Colecția muzeală „Istoria teatrului românesc” din Iași.
Celor 12 muzee se adaugă Galeriile de artă „Pod-Pogor”, inaugurate în anul 2002, Colecția Mihai Ursachi”, inaugurată în anul 2004, și Colecția „Al. Husar”, inaugurată în anul 2010.
Organizarea muzeului
Related image
Colecțiile din cadrul Muzeului Literaturii Române reunesc documente și obiecte memoriale aparținând scriitorilor români, de asemenea o colecție de carte rară românească și străină și de carte veche românească, manuscrise, ediții prime, colecții rare, obiecte de artă ilustrând perioada literară de la Costache Conachi până în 1900; literatură contemporană: momentul Viața Românească.




2.MUZICA
Image result for filarmonica moldova wikipediaImage result for filarmonica moldova wikipediaFilarmonica de Stat „Moldova” din Iași este una din principalele filarmonici din România. Este compusă din orchestrăcor și numeroși soliști. Instituția a avut concertul inaugural la 9 octombrie 1942, sub bagheta lui George Enescu.




Universitatea Națională de Arte „George Enescu” este o instituție de invățământ superior de stat din IașiRomânia. Universitatea a fost înființată la 1 octombrie 1860 sub denumirea de „Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași”, iar 26 de zile mai târziu se înființează și „Școala de Sculptură și Pictură”. Sub denumirea actuală există din 1997.
Image result for conservatorul george enescu iasiDe-a lungul timpului Universitatea „George Enescu” a purtat următoarele denumiri:
  • 1860 -- „Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași”
  • 1861–1931 -- Școala de Belle-Arte
  • 1931–1948 -- Academia de Belle-Arte
  • 1948–1992 -- Institutul de Artă
  • 1992–1997 -- Academia de Arte „George Enescu”
  • din 1997 -- Universitatea de Arte „George Enescu”

Image result for opera nationala iasi
Opera Națională Română Iași este una din cele patru Opere naționale din România. A fost înființată pe 1 ianuarie 1956 sub titulatura de Opera de Stat din Iași.
Din anul 1974 a primit denumirea de Opera Română Iași, iar din 8 iulie 2003, a primit statutul de instituție națională, devenind Opera Națională Română din Iași.
Opera Națională Română din Iași își desfășoară activitatea, ca instituție publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, în clădirea Teatrului Național, construit în 1896, după un proiect al arhitecților austrieci Fellner și Helmer, cei care au proiectat și operele din Viena, Zurich, Odessa, Zagreb, Cluj, etc. Sala are 740 de locuri, din care 390 în stal, 108 la lojă și 242 la balcon.
3.SCULPTURA
Image result for palatul culturii iasi wikipediaPalatul Culturii din Iași este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 - 1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domnesc. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice, având cod LMI IS-II-m-A-03957.01, și din ansamblu mai fac parte și ruinele curții domenști (cod LMI IS-II-m-A-03957.02).
Edificiul a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii este schimbată într-una culturală, devenind gazda unor importante instituții culturale din Iași.
Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975). Până la începerea lucrărilor de renovare, în aripa de nord-est a palatului se afla sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” (1920).
Image result for biserica sfintii trei ierarhi iasi

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași este un monument de arhitectură de valoare din România (cod LMI IS-II-a-A-04076) fiind situată în centrul tradițional al Iașului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (fosta Ulița Mare). Biserica Trisfetitelor a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.

4.TEATRUL
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași este o instituție publică culturală, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, fiind cel mai vechi Teatru Național din România. Clădirea Teatrului Național din Iași este înscrisă în Lista monumentelor istorice, având cod LMI IS-II-a-A-03735.
Între clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și Catedrala Mitropolitană se întinde o minunată esplanadă.
Istoricul clădirii
Înființat în 1840, sub direcțiunea lui Costache NegruzziVasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu, conducerea trupei românești fiind asigurată de Costache Caragiali, Teatrul Național a funcționat din 22 decembrie 1846 în noua sală a Teatrului cel Mare de la Copou.
În noaptea de 17 spre 18 februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea 
Teatrului de la Copou este distrusă. Demersurile pentru construirea unui nou local de teatru au durat până în 1894 când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer.

Vechea clădire a Teatrului Naţional din Iaşi (de la Copou), distrusă de un incendiu în 1888.
Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării, între anii 1894 și 1896, fiind considerată a fi cel mai vechi și cel mai frumos lăcaș de acest gen din țară. La 1 decembrie 1896, clădirea Teatrului Național a fost inaugurată de primarul Nicolae Gane.
Planurile clădirii aparțin celebrilor arhitecți vienezi Fellner și Helmer, ce au proiectat construcții similare din VienaPragaOdessaZürich.

5.PICTURA




Galeriile de artă ale Municipiului Iaşi 
No automatic alt text available.






Galeria de Artă ”Labirint” Casa de Cultură ”Mihai Ursachi”




Image result for galeria de arta labirint ,casa de cultura mihai ursache










6.FOTOGRAFIA
Iaşul este un oraş absolut superb,cu multe locuri minunate,în care orice loc respiră istorie,aristocraţie.
Pământul acestui oraş a fost străbătut de diferiţi scriitori(Eminescu,Creangă,Alecsandri),care au combinat arta de a scrie cu natura.Toate aceste lucruri ,acum sunt redate prin fotografii.






7.CINEMATOGRAFIA
Filmul care deţine semnificaţii istorice,culturale şi artistice a fost despre Universitatea "Alexandru Ioan-Cuza",din Iaşi.



Iaşi, oraş cu o vechime considerabilă, „leagănul Unirii”, cum i se mai spunea în mediile ieşene, s-a aflat mereu în fruntea mişcărilor culturale, politice şi naţionale româneşti. După 1859, oraşul îşi pierde însă calitatea de capitală a Moldovei şi mulţi intelectuali, politicieni sau oameni de cultură sunt atraşi în Bucureşti, care devenise capitala României. Cu toate acestea, Iaşul a rămas o citadelă a ştiinţei şi culturii româneşti, aici funcţionând instituţii de învăţământ şi de cultură cu rezonanţe adânci pentru întreaga ţară. 
În ceea ce priveşte învăţământul în Iaşi, un exemplu elocvent este Colegiul Naţional care îşi sprijină renumele pe un trecut marcat de mari cărturari şi de absolvenţi care s-au plasat în fruntea elitelor intelectuale. Istoria liceului începe în 1828 când cărturarul Gh. Asachi înfiinţa „Gimnaziul Vasilian”, prin completarea şcolii primare de la M-rea Trei Ierarhi cu clase gimnaziale, cu predare în limba română. Din această şcoală se va dezvolta Academia Mihăileană (1834), prima instituţie de învăţământ superior din ţară. Un rol deosebit în înfiinţarea acestei Academii l-au avut: Gh. Asachi, Veniamin Costachi, Mitropolitul Moldovei şi domnitorul Mihail Şuţu. Academia funcţiona în casa spătarului Petrache Cazimir, apoi se extinde, prin cumpărarea caselor Voinescu (1837).

Image result for iasul ne reprezinta
Iaşul ne reprezintă!